Kylo Ren közbelép, Sun Fac őszinte sajnálatára

Avagy egy battle report az Első Rend színeiben játszó Takács Istvántól.

Mindig örültem neki, ha egy játékos társam úgy döntött, ír a blogomra, és a statisztikák alapján ez nektek, Olvasóknak is érdekesebb. Így fogadjátok sok szeretettel az alábbi beszámolót az elsőrendű Takács Istvántól.

Esztergom 2019.11.24.

Sziasztok 

Az élet (vagy force) úgy hozta, hogy az Esztergomban rendezett első versenyről írom első x-winges postomat. Kiterjedésében hosszúra sikerült a report, de még így is rövidebb idő alatt lehet elolvasni az egész napos esemény beszámolóját, mint lejátszani egy meccset. Visszaolvasva a leírások mélységükben és nyelvezetében közép haladó X-wing szintűek, azaz sok rövidítést használtam és nem is magyaráztam el minden kártya működését részletesen – viszont mellékelem a listákat YASB-ban, szóval ott meg tudjátok nézni a lapokat. 

Esztergom nagyon szép kis város, kár hogy a klubbon és a közeli éttermen kívül mást nem nagyon néztünk meg. A shuttle-t Rafy biztosította, külön köszönet Neki, hogy a fővárosi x-wing játékosokat újabb és újabb városokba juttatja el.

A szervezőknek is köszönjük a fáradozásaikat. Nagyon jó helyen, nagyon jó körülményeket biztosítottak a versenyhez. Reméljük, hogy a jövőben még többet tudunk együtt játszani!

Az alábbi listával indultam a versenyen. Röviden leírom, hogy miért az alábbi összeállítást választottam, de alapvetően két dolgot érdemes figyelembe venni:

  • nagyon hosszason tudnák írni erről a listatípusról, és
  • mindig kísérletezek … 
Kylo Ren (76)
Supernatural Reflexes (24)
Pattern Analyzer (5)
Proton Torpedoes (13)

“Scorch” (34)
Fanatical (2)

“Null” (31)

Total: 185
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Szóval a lista textben, dőlt betűvel beírom, hogy mit gondolok róla:

Kylo Ren (76)    – Ini 5-ös TIE/vn, mely a force tokenek miatt szerintem a legjobb silencer választás.

Továbbá van az Autothruster hajóképesség, amely nem elhanyagolható. A pilóta képessége összetett folyamat és jellemezően nem mindig éri meg. Védekezés után egy force tokenért (1.0-ban sebződni kellett hozzá) ki tudod osztani a támadóra az „I’ll show You the Dark Side” (ISTDS) kondíciót. Ez a hajó, ha a jövőben kritet kapna, akár pajzsba is, akkor helyette az általad (jellemezően dupla stressz) választott kártyát és hatását szenvedi el. 

    Supernatural Reflexes (24)    – „This is the weapon of a Jedi Knight. Not as clumsy or random as a blaster. An elegant weapon, for a more civilized age.”

A lista központi lapja, akkor kezdtem vele igazán játszani, amikor januárban kipontozták a csillagokba. 

Alapvetően a supnathoz választottam Kylo-t, ahogy a fenti lézerkard választja gazdáját.

    Pattern Analyzer (5)    Visszaforduláskor is akció.

    Proton Torpedoes (13)    Wave 1 óta a legjobb másodlagos fegyver, ha halálcsillagot vagy űrhajót kell felrobbantani.

Ship total: 118  Itt indul a csapat további hajóválasztékának nagymértékű megcsappanása.

Half Points: 59  Jaja ez több mint Wedge vagy Dengar.

Threshold: 3    Ez a szám pedig az erős tenyérizzadásról gondoskodik a zöld kockák szorongatása során.

The Ace of Spades?

Kérdéses hogy érdemes-e egy 5-ös ászba ennyi pontot fektetni. Erre nem tudom az objektív választ – nekem így tetszik. A supnat nem csak a tűzívek kikerülésében segít, hanem akár 3 akciót is lehetővé tesz – stressz nélkül. A torpedó kiterjeszti R1-ről R1-R3-ig a 4 kockás támadási veszélyt, és még kritet is oszt, amely be tudja kapcsolni az ISTDS-ot, de még az akció gazdálkodást is segíti. Ez alatt azt értem, hogyha szerencsés vagy és teljesíted a lista legfontosabb és egyetlen célját, akkor „ingyenes” lockokkal mozdíthatod előre a csata lebonyolítását. A torpedó miatt választottam a pattern analyzert is a primed thrusters helyett.

A lista további része teljesen ellentétes Kyloval. Ez legfőbbképpen azért van, mert a FO Ini 6 pilóták szépen fogalmazva is korlátozott képességűek. Adná ugyan magát a 2 hajós lista, de az egyik lehetőség gyengébb, a másiknál:

  • Quickdraw: bemegyek durrantok kettőt, aztán gyorsan leesek mert drágább vagyok Fenn Raunál.
  • Midnight: bemegyek durrantok? Bruhaha – legalább visszafelé nem sérülök (spoiler: DE).
  • Tavson: bemennék, durrantanák – HA az az egy életes A-wing ne blokkolna, vagy az a fránya übermozgékony Y szárnyú mögém ne került volna.

Februárban azért lehet, hogy jobb lesz a helyzet.

A kis kitérőt követően a fenti pazarló ászcsemetéhez kemény darwini kiválasztódás után két költséghatékony Tie Fighter csatlakozott. 

Kylo segítői:

“Scorch” (34)   Dirty Deeds – Az egyik legolcsóbb 3 kockás támadás. 

    Fanatical (2)    –  A hétvégén ezt a frakcióra jellemző tálentumot teszteltem, beírom a végén az eredményt, vagy inkább véleményt.

“Null” (31)    7-es (bárcsak az lenne …-of 9) – Kylot hivatott megvédeni a később lépő hajók ellen. Hatás – mint a neve is mutatja – 0.     

A lista legfontosabb célja, hogy sose lőjenek Kylo-ra.

Amiatt, hogy méregdrága Kylo és kell a bid is, ezért kb. minden lista erősebben támad nálad. Jellemzően úgy érdemes elképzelni a csatákat, hogy szinte folyamatosan hátrányba játszol. Ha pedig olyan hajókkal találkozol, akik Kylo után lépnek, akkor nagy valószínűséggel futhatsz a credited után. 

  1. Bodnár Attila
Sun Fac (54)
Ensnare (24)

Trade Federation Drone (19)
Grappling Struts (1)

Trade Federation Drone (19)
Grappling Struts (1)

Trade Federation Drone (19)
Grappling Struts (1)

Trade Federation Drone (19)
Grappling Struts (1)

Trade Federation Drone (19)
Grappling Struts (1)

Trade Federation Drone (19)
Grappling Struts (1)

Total: 198
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Separatist: 6 droid meg Ensnare-s Sun Fac

Jó kezdés így reggelre, gyorsan felébredtem. Attila rendelkezik szerintem a legtöbb szeparatista tapasztalattal és fáradhatatlanul küldi különböző formációban csatába a számtalan roger-rogert. És a droid hadsereg a közelmúltban újabb (mint képességeiben, mint tömeg/ár arányában) félelmetes hajóval bővült.

Nagyon régen játszottam Attilával utoljára és Sun Fac ellen is keveset – szóval tapasztalatszerzésnek fogtam fel a dolgot. 

Azt már tudtam, hogy nem sok jót tartogatnak az Ini 6-os hajók Kylonak, illetve a kistalpasoknak a tractor token. De szépen felvettem a támadási pozíciót a csatára, lesz, ami lesz – ha tudom, akkor lövöm Sun Fac-et ha nem, akkor maradnak a droidok.

Ja a támadási pozíció az kb. ilyen. A B kategóriás horrorfilmekben látható: veszély esetén váljunk szét, aztán meg jön a sikítás, futás és valamilyen számunkra szimpatikus figura elkerülhetetlen halála. És a néző reménykedhet, hogy a főhős hullik el utoljára…

A kezdeti Kylo 5 előre után Sun Facnek döntenie kellett, hogy a Silencert üldözi-e vagy rövid időn belül hidegre teszi „Scorch”-t. A Tie Fighter megtámadása mellett döntött Attila, ehhez Null nagyszerűen, ám eredmény nélkül asszisztált. Rögtön be is kapcsolt a Fanatical a vadászon, amire szüksége is volt, ha még a kövön túl is akart valamit csinálni. Kylo addig lelőtt egy droidot és kivédte a maradék kettő támadását.

Ezt követően az történt, ami a két vadász esetén előre meg nem jósolható felállásban lenni szokott. Null miután bemérte Sun Facet támadott, majd mögé akart fordulni, egyik sem sikerült, és a művelet végére leesett. Scorch beast mode-ba kapcsolt, átment a sziklán (meg utána még kettőn) majd lelőtt egy droidot, egy másikat pedig jól lesebezett. Közben Kylo is roncstelepre küldött egyet.

De ekkor ért vissza Sun Fac, megkockáztatva egy köven keresztüli manővert is, mellyel kikapcsolta a vérengző fightert. A kövön emlékeim szerint nem sérült, viszont Kylo egy kettes távolságú lövés során egy kellemetlen krit kiosztásával együtt egy életre lőtte.

Mivel csak egyenes haladhatott a félelmetes rovarszerű, ezért nem volt nehéz mögé kerülni. És bár Scorch leesett, Sun Fac is, három szétszórt droidot hagyva hátra a még sérülésmentes Kylonak.

Attila jól játszott, de arra, egyikünk sem számítottam, hogy a 36 pontos Tie Fighter úgy vonja el Sun Fac figyelmét, hogy útközben 1 plusz két fél droidot is lelő.

A képen látható, ahogy sokadik manőverét végzi a swarmmal, és hogy milyen tágas és világos helyen folyt a játék.

Win 168/67

Fanatical: 1x, de a fenyegetés miatt még 2x

2. Kovács Bence

Colonel Jendon (46)
Grand Moff Tarkin (6)
Targeting Computer (3)
ST-321 (4)

Maarek Stele (46)
Crack Shot (1)
Fire-Control System (2)

Ved Foslo (45)
Crack Shot (1)
Fire-Control System (2)

Storm Squadron Ace (40)
Crack Shot (1)
Fire-Control System (2)

Total: 199
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Ugyanezen két hajóhad nemrég a RSO-n már összecsapott egymás ellen. Mivel mindkettőnk listája imádja a zöld kockán a festést, ezért a dobások döntő jelentőséggel bírnak. Az RSO-n nem csak a kritikus helyzetekben kedvezett nekem a kocka, hanem kb. mindig, ezzel nagyon egyoldalúvá téve a küzdelmet, minimális veszteségogel sorra lőtte le a hajóit.

A listája Jendon képességére épít a 3 Tie x1 –es ATC hatását erősítve. Megbeszéltük, hogy érdemes lehet kipróbálni egy plusz pontért a lock képességet Krenic legénységében a Lamdbához adni, növelve a lista eszköztárát.

Az első körben a lockokat nem tudtam elkerülni, így megszokás szerint a Lambdát igyekeztem támadni.

Ehhez Kylonak át kellett jutnia a három Tie-on. 

Ez még jól is sikerült, azonban a csapat többi része gyalázatosan teljesített. Scorch egy kövön keresztül gondolta, hogy megérkezik a hajók elé, akik köszönik szépen gondoskodtak róla, hogy többet ne stresszelje magát. 

Null pedig egy az egyben harcolva Jendonnal lement egy életre, úgy, hogy egyet sebzett. Ezután mindkét rakétát a Lambdába kellett lőnöm, mely csak az ezt követő R1 lövésben halt meg.

Kylo maradt 3 ép Tie Adv x1-gyel szemben, és veszett manőverezésben kezdett. De Bence sem adta könnyen a hajóit és Mareek Steel képessége meghatározónak bizonyult. Elsőnek egy structural damage-t választott a sok jóból, majd a sorsdöntő utolsó lövéskörben szemtől szemben dupla sebzéssel lőtte le a silencert. Ez a meccs nem a kockákon múlt.

Ouch

A meccset két nap távlatából vizsgálva már más szemszögből látom, főleg hogy egyértelműen azonosítottam a hibáimat. Két dolog volt, amit figyelmen kívül hagytam. 

Az egyik, amit sokszor elkövettem már ezzel a listával, hogy a kis Tie Fighterekkel vakmerő megmozdulásokat húzok, mert úgyis kevés pontot érnek. Ami teljesen hibás, mert első sorban csapatként együttműködő hajókról beszélünk, szinergiákról, amelyek előre viszik a listát (és igen még egy ilyen látszólag „egyhajós” lista esetén is nagyon fontos ez).

Jelen esetben Scorch vállalt egy „jó!?” R3 lövés, hogy utána átbucskázzon egy meteoriton, tálcán kínálva magát 3 x1-es elé. Az óvatosabb repülés biztos hozott volna még néhány pontot a konyhára, amely a kiélezett végjáték során jól jött volna. 

És itt jön a második hibám is, amelyet szerintem nagyon sokan elkövettünk már, leírom röviden:

 „Vezetsz pontokban és mégis csatázol”. 

A meccs hevében nehéz követni a pontok alakulását, ezért kb. 20-as nagyságrendekkel szoktam számolni, most jobb lett volna „pont” pontosan. A zavart az is okozta, hogy a könnyebb számítás miatt visszafelé számolok (hogy mennyi maradt még / nem jó módszer) – na de, ha változtatjuk a listát, akkor a bid miatt a végjátékra maradó Kylo pontértéke is változik.  Mindegy, amikor 128 vs 126 vezettem, akkor mentem szembe Marek Steelnek 3 élettel – nem kellet volna.

A fenti dolog semmit sem von le Bence jó játékából, a meccs során folyamatosan döntéseket hozunk, összehasonlítunk és számítunk, vonatkozik ez a manőverre, a találatok számára és a lelőtt pontokra is – mindez része a játéknak. Gratulálok a megérdemelt győzelméhez. Loss 128/200

Fanatical 0x Scorch 0x

Ezután egy kellemes ebédszünet kezdődött. A helyiek javaslatára a szomszédos hamburgerezőt választottuk. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki arra jár. Nálunk a miracle caramelle (jalepeno – bacon – brown sugar) volt a sztár, rég ettem ilyen jó ízű hamburgert.


3. Dudás Bence

Han Solo (82)
Lando Calrissian (2)
Nien Nunb (5)
Millennium Falcon (6)

Wedge Antilles (55)
Servomotor S-Foils (0)

Ten Numb (48)
Autoblasters (2)

Total: 200
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Harmadik meccsemet a rendezők rugalmasságának köszönhetően helyi játékossal és rendezővel, Bencével vívtam.

A következő két ellenfelem is csak egy-két meccset játszott First Order ellen, iyenkor a kártyáim képességeit el szoktam magyarázni a meccs előtt, mert Kylo sok interakciót tartalmaz. 

Sőt mivel Han és Wedge jött velem szembe, ezért külön kitértem az ISTDS-re is, mert ha van esélyem, akkor csak ezzel az eszközzel. A listát nehezebb játszani, ha Kylo után még lépnek. Ha több hajó is később lép, akkor még nehezebb. 

Úgyhogy rezzenéstelen arccal mutattam be a hajóimat, ekkor lépett az asztalhoz Rafy baráti: „Lődd le Kylot!” tanáccsal. Azt hiszem ilyen tanácsot már én is osztogattam ellenfeleinek, hasonló szituációban Gurira vagy Bobára vonatozóan. Nem is tudtam, hogy ez ilyen jó poén.

A fagyi visszanyal

Feltettem a hajókat, Kylo sarkával szembe kerültek fel a Lázadók hajói. Majd ügyeskedtem, hogy a két fighter kerüljön az első ütközetbe. Ami a Falcon ellen nem könnyű, erre már az első kiadás korai meccsein is rájöttem. 

Amíg Kylo a pálya közepe felé, megkerülve Scorchot menekült, addig Null próbálta elterelni a két Ini6-os hajó figyelmét. Itt volt egy R3-as lövés, amely során levettem egy shieldet Hanról, majd Null a képességeit tovább feszegetve a következő körben belerepült a B-wingbe, ahol Wedgnek hála lement egy életre, segítve a további ütközések elkerülését.

Han a közeli aszteroida másik oldaláról érkező két hajóval küzdött. Kylo kivédett egy lövést és maradt még force-a is kitenni a kondíciót jelző tokent. A következő körben Kylo és Wedge visszafordult, ekkor kockáztatva Hanre lockot kértem. 

Szerencsére Wedge csak R2-be lőtte Kylot a proton torpedó és Scorch viszont kritikus helyzetbe hozta a Falcont, aki már nem tudott menekülni.

A B-wing stresszen vígan 2 élest lépett –  ami csak engem lepett meg –  szépen leszedve az Ini4-es vadászomat. Null viszont Wegde mögé kerülve azután dobott natural kritet, hogy Kylo még egyszer ki tudta osztani az ISTDS-t, most az x-wingre.

De itt még nem ért végét az Epsilon Ace menetelése, mert az ezt követő manőverezések során az egy életes B-winget az aszteroida segítségével semmisítette meg, majd sztoikus nyugalommal bevárta Wedge/Khan elkerülhetetlen haragját.

Szóval maradt Wedge a végére, ami általában nem a legjobb recept. De a teljes életű Kylo pontban és mozgásban jelentős előnyben volt – annak ellenére, hogy elfogytak a Panicked Pilot lapok. Így Wedge halált megvető bátorsággal T-rollozott, Kylo elveszítette a pajzsait – majd fókusz beméréssel – teli találatot lőtt a Lázadás utolsó hajójába. Bence becsületére legyen mondva, hogy a számára szinte ismeretlen frakció és párhuzamosan a szervezői feladatok ellátása ellenére izgalmas meccset vívtunk.  Win 200/67

Fanatical 1x

4. Pongrácz Dávid

4-LOM (49)
Elusive (3)
Zuckuss (2)

Captain Jostero (42)
Homing Missiles (5)

Latts Razzi (59)
0-0-0 (5)
Hound’s Tooth (1)

Nashtah Pup (6)

Outer Rim Pioneer (28)

Total: 200
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Örültem, hogy újra a közeli bolygó pilótáival csatázhatok, igaz ők most az alvilág soraiból kerültek ki. Ennek megfelelően nem riadtak vissza a piszkos trükköktől sem.  4-Lom aki a jelentős pontemelés hatása ellenére erős kontroll elem maradt, Jostero hőkövető rakétával és Latts Razzi megtámogatva az escape craft-tal. 

4-lom stresszeit Kylo biztos nem szereti, de rá kellett jönnöm, hogy Scorch se.

Jostero képessége kérdéses volt a Homing Missile-lel, de akkor és ott abban maradtunk, hogy használható (a Rules Reference böngészése után most már egyértelmű, hogy a teljes Attack folyamatra vonatkozik a Defender állapot – tehát nem működik).

Latts Razzi ellen meg még nem játszottam, egyébként se szeretek a Busz előtt tartózkodni – de most a közelébe se kívántam menni. 

Dávid listája nagyon jól volt összerakva, a Buszt a Pioneer nem csak a koordinációval, hanem a képességével is támogatja, ennek megfelelően bátran hozott nagy meteoritokat, amik a traktorozást is segítik (és nem a mezőgazdasági munkára gondolok).  A meccsünkön nem láttam, de ne felejtsük el, hogy nem csak az ellenfél hajóját lockolhatja be, hanem akár a sajátját is (igen, shenanigans-re gondolok).

Mivel a Busztól féltem, mint ördög a szenteltvíztől vagy Interceptor a piros derékszöges kritektől, így Null-t küldtem ellene kísérleti nyúlként. A többiek Razzi-t elkerülve 4-Lomot támadták – akár a piros tokenek is bevállalva. Volt is olyan kör, amely végéről Kylo dupla stresszel jött ki, ezt a Khirax köszönte és azonnal fél életre vitte a Skywalker/Solo porontyot.

Miután leesett Null, Scorch egy kövön, Kylo pedig fél életen menekül – nem állt jól a szénám.   Annyit értem el, hogy 4-Lom egy-két életen volt, Kylo pedig körberepülte a pályát: „Live to fly” 

Ezután Kylo egy életre letorpedózta a Pioneert, majd a következő körben lelőtte 4-Lomot, míg Scorch a crafttal végzett. Sőt ezt követőn Jostero is a silencer áldozata lett. 

A busztól viszont folyamatosan sérült a silencer, egy életben voltam egy damage sensor arrey kártyával, szóval nagyon kellett az autothruster, hogy kimeneküljek a busz szorításából „Fly to live”. 

Dávid ekkor alaposan megnézte a hajó tárcsáját és lemondóan nyilatkozott: „Áh ez nagyon jó kis hajó, sose fogom utolérni.” Win 128/108

Fanatical 2x De a kártya teszteléséhez csak ebben a listában is több idő szükséges. Nagyon egyenértékű a Crack Shot fejlesztéssel, azzal a különbséggel, hogy a Fanatical inkább a több HP-val rendelkező listák ellen jobb, a CrackShot pedig az kevesebb ellen. De mondom itt csak egy hajón próbálgattam.

Mellettünk Attila és Rafy játszotta a döntőt, ahol az RSI Champion tovább folytatta győzelmi szériáját most az Unkar Put által vezetett listával. Danival a tabletop leakadása miatt gyors fejszámolással döntöttünk az ezüst és bronz éremről. A dobogósok és a résztvevők is gazdag jutalomban részesültek – de szerintem mindenki a Rafy által nyert koronás Tie-Fighterre irigykedett legjobban. Kaptunk alt art lapokat és kézműves tokeneket is – szóval a loot gazdag volt, érdemes a jövőben is errefelé kalandozni. 

Köszönjük szépen a szervezést és a jó hangulatot!

Takács István

Köszönjük Istvánnak a beszámolót, és nektek, hogy elolvastátok!

Vörös Ötös, készenlétben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük