Interjú a Marauder Cup 2019 győztesével

2019 az újítás éve volt sok tekintetben. Megtartottuk az első magyar csapatversenyt, a HXTC-t, és átszabtuk az éves meghívásos verseny, az RSI, valamint a párja, az RSO, kapcsolatát, menetét. Ez utóbbiból született a Marauder Cup is, hogy a kiesésew verseny mellett a nagyközönség, illetve a kiesők is játszhassanak még. Ezen esemény nyertese lett Kovács Bence, fogadjátok a vele készült interjút sok szeretettel!

Üdvözöllek az Olvasók nevében is! Kérlek, mutatkozz be, mivel foglalkozol és mit csinálsz szabadidődben.

 Sziasztok! Kovács Bence vagyok, 26 éves és már-már krónikus  Star Wars fanatikus. Jelenleg a repülőtéren dolgozom, mint Air Ops Specialist. Ez magába foglalja a súlypontszámítást  és a kommunikációt a légitársaság és a földi kiszolgáló cég között. Szabadidőm legnagyobb részét az X-Wing tölti ki, de ha erre nincs lehetőségem, akkor a videójátékok, sorozatok és könyvek világában kóborlok

Mennyire szereted magát a Star Warst? Mik az első élményeid a filmekkel?

 Egyszerűen imádom! Hatalmas rajongója vagyok az univerzumnak és minden médiumban igyekszem követni a messzi messzi galaxis történeteit. Először olyan 5-6 éves koromban találkoztam a filmekkel, amikor is Édesapám hazahozta az eredeti trilógia díszdobozos VHS kiadását, amit rongyosra néztem.

Melyik a kedvenc filmed a sorozatból?

 Hagyományos értelemben nincs kedvencem, mert az egészet egységként kezelem és egyben szeretem a sztorit, de ha nagyon választani kéne, akkor A Sithek Bosszúja és A Jedi visszatér áll legközelebb a szívemhez.

Ha választanod kellene egy fénykardot vagy fegyvert a Star Wars világából, mi lenne az? Fénykard esetén milyen színű lenne?

Mindenképp fénykard és ha már itt tartunk, akkor kapásból kettőt kérnénk! Az egyik lehet vörös (Kylo Ren féle instabil verzióban) a másik pedig sárga, mint a Jedi Templom őreinek.

Melyik a kedvenc Star Wars Univerzum-beli hajód (nem a játék szempontjából)?

Ebből is több van ,,sajnos”. Parancsnoki hajók közül számomra a Venator viszi a prímet. A vadászok közül pedig éránként mondok egyet-egyet:
Prequel éra: Eta-2 Actis Jedi elfogóvadász
Original éra: TIE/D Defender

Sequel éra: TIE/vn Silencer

Mikor és hogyan ismerkedtél meg az X-Wing-gel? Játszol vagy játszottál valami hasonló wargame-et?
Még 2015 végén akartam keresni magamnak valami új hobbit. Ekkor jelent meg ugye a 7. rész és valamilyen webes reklámban láttam a kék kezdőcsomagot. Rögtön utána is jártam és majd egy hetes mérlegelés után (tisztában voltam vele, hogy nagyon sok pénzt el fog vinni) Karácsonyra be is szereztem az alapcsomagot. Végül 2016 elején ugrottam fejest az egészbe igazán, amikor beszereztem 4 Interceptort és elindultam a lejtőn.

Kezdetben milyen 1.0-ás listákkal repültél, és ez hogyan változott az új Wave-ek kijövetelével?
A kezdetekben főleg Imp Aces listákkal repültem, majd engem is elkapott a Palp Aces betegség, de a nagy kedvencem a Tripla Defender korszak volt. 1.0 vége felé pedig már nem volt állandó seregem, igyekeztem Top Tier listákat hozni, mint például  Nymranda.

A játék jelenlegi kiadásában melyik a kedvenc hajód?
Fogós kérdés, de talán a Silencer az, amit nagyon szeretek, csak sajnálom, hogy nagyon kevés opció van, hogy mit lehet még mellé tenni.

Mik a kedvenc X-Wing-es pillanataid 2019-ből és úgy egyébként is, a korábbi évekből?

A kedvenc pillanataim egyértelműen a nagyobb eseményekhez kötődnek. Az első külföldi versenyem idén áprilisban (Angol SoS), EB Krakkóban, Pozsony, HXTC is hatalmas élmény volt, RSO/RSI, mind-mind olyan események, amelyeken öröm és megtiszteltetés részt venni. Korábbi évekből talán a Nationals-ek azok amik hatalmas nyomot hagytak bennem, remélem lesz majd 2020-ban is!


Van-e olyan hajó, ami az első kiadásban sokkal jobb volt, és ezért most fájó szívvel, de csak ritkán repteted?
Egyértelműen a Defender! Nagyon megörültem neki, amikor megláttam, hogy mennyit változtattak rajta, de a jelenlegi pontmennyiség, amit fizetni kell érte, hiába teljesen reális, nagyon elrettent a használatától.

Mi ellen nem repülsz szívesen jelenleg, amit már ha meglátsz, felmegy a pumpa a fejedben?

A két hajós listák azok, amik ellen alapvetően nem szeretek játszani. Általában két bitang jól mozgó hajóról beszélünk, amikkel a taktika a csipegetés. Számomra ez a legnagyobb kihívás jelenleg, mert nagyon nehéz őket úgy elkapni, hogy ne csak egy hajóm tudjon rálőni.

Megnyerted a Marauder Cupv2019-t, amihez ezúton is gratulálunk! Hogyan készültél fel rá, mik voltak az elvárásaid, mire számítottál?
Különösebben nem készültem rá. Volt egy listám, amit az előtte lévő időszakban sokat használtam. Az igazság az, amikor kiestem RSI-ről, már majdnem feladtam és hazamentem volna, de végül megnyugodtam és maradtam játszani. Tehát nem voltak az elején elvárásaim  és én voltam a legjobban meglepődve, hogy én lettem végül a győztes.

Mesélj nekünk kicsit a különböző X-Wing-es versenyekről, amiken részt vettél. Mik voltak a céljaid és elvárásaid, amikor először neveztél egy ilyen eseményre?
Az első versenyem már nagyon rég volt és azzal indultam el, hogy szeretnék a társaságba tartozni, új barátokat szerezni, folyamatosan fejlődni és a legjobbak közé kerülni. 1.0 idején viszont közel sem tudtam annyi figyelmet fordítani játékra , mint manapság. Ennek akkori munkahelyem volt az oka. Azóta váltottam és máris több időm maradt. Azóta rendszeresen tudom látogatni a hétközi eseményeket, ott tudok lenni a Liga fordulókon és van esélyem lejutni vidéki versenyekre is! Már csak hab a tortán a külföldi vendégszereplés, de ebből is kijutott pár a 2019-es évben. A célok nem változtak. de az elvárásaim magam felé folyamatosan nőnek, mert sajnos nagyon ingadozó a teljesítményem ahhoz képest, hogy mióta foglalkozom az egésszel.

 Részt vettél a HXTC-n is (Hungarian X-Wing Team Championship, 3 fős csapatok küzdelme). Miben más ez, mint egy hagyományos megmérettetés?

Teljesen más, de mégis ugyanaz. Maga a játék ugyanaz, de az a taktikázási lehetőség, amiket  a listák előre ismerete ad, az egy teljesen más terep. Ehhez jön még hozzá, hogy a csapatért harcolsz, nem pedig csak magadért. Van valami plusz töltet a győzelemben és a vereség keserűségéhez is tud valami édesebbet hozzátenni! Remélem 2020-ban is lesz ilyen esemény, valamint a nemzeti csapatversenyen is nagyon szívesen részt vennék, ha sikerül csapatot indítanunk.

 2020-ban tervezel külföldi versenyekre menni?
Természetesen! Sajnos a hivatalos nyeremény csemegéket csak külföldi versenyeken van esélyünk beszerezni, azonban nagyon remélem, hogy előbb-utóbb itthon is lesz lehetőségünk ilyeneket nyerni. Habár az itthoni nyeremények sem piskóták és a mai napig büszkeséggel tölt el, ha lehetőségem van hazai AltArt-okat az asztalra tennem, mert kivétel nélkül gyönyörű darabokról van szó!

A netes X-Wing-es életben is egyre aktívabb vagy, miben más egy nemzetközi VASSAL mérkőzés, mint egy asztali megmérettetés?
Sajnos nemzetközi meccset VASSAL-on még nem játszottam, még csak ismerkedem a programmal, de az már most látszik, hogy a távolságok felmérése sokkal nehezebb a virtuális térben. Cserébe a távolságok és ütközések hajszál pontosak, nincs vele annyi macera, mint egy valós meccsen.  Mindenképp tervben van a program gyakoribb használata.

Mennyivel különbözik szerinted a nemzetközi meta game (lista összerakás, stb.), mint a magyar? Változott ez az elmúlt évben?
Természetesen a vezérvonal itt is ugyanaz, a nagyobb külföldi versenyek eredményes listái alkotják a hazai sikerlisták magját, de mindenki hozzáteszi a saját jellemvonásait,aminek kifejezetten örülök. Változni változik, de ritkán látok olyat, hogy ez azért történne itthon, mert konkrét ellenfelek miatt építenénk listát. Mindenki azzal játszik amihez ragaszkodik vagy éppen kedve van, ezért roppantul változatos és nem nevezném stabil metának.

Hogyan készülsz a versenyekre, meccsekre? Mi a célod, amikor egy új listát összeraksz? Minimax-olsz, vagy “fluff”-ot is megpróbálod figyelemben tartani?
Általában bekattan valami, hogy melyik hajót szeretném reptetni, majd megnézem a pilótáit és a ritkán használtak köré építek egy listát, hogy lássuk hogy működik. Az hogy sokszor repülök ugyanazzal a listával elsősorban a lustaságnak köszönhető, hogy nem pakolom ki a hajókat és a kártyákat a dobozból. 

A Világbajnoknak lehetősége van új kártyát terveznie. Ha Te tervezhetnél egy új kártyát, vagy módosíthatnál egy meglévőt, mi lenne az?

 Ha változatnék, akkor Kylo-nak adnék egy új képességet, mert a mostani eléggé nehézkes. Ha újat terveznék, akkor valamilyen Erő blokkoló/költő lapot vezetnék be, ami például Range 1-ben működik, amolyan aura-ként. Gondolok itt olyanra, mint Thrawn Ysalamiri gyíkjai (Legendákban vannak csak és a közelükben nem lehet használni az Erőt).

Mit vársz az év második felétől és a jövő évtől X-Wing versenyek terén?

Röviden, legyen jó sok, tudjak indulni rajtuk és ne legyünk rajtuk egyre kevesebben! Emellett nagyon várom az Első Rend “felemelkedését” és a seq 

Mit gondolsz, hol áll az átlagos magyar versenyre járó játékos a nemzetközi szinthez képest?

 Szerintem az itthoni átlagos versenyző ugyanolyan, mint egy külföldi átlagos versenyző. Heti játékszámban és tapasztalatban biztosan! Inkább a top tier az, ahol lehetne még bőven fejlődnünk!

Mire számítasz a hazai X-Wing-es társasággal kapcsolatban? Az ébredő erő megdobta kicsit a érdeklődők számát. A Rouge One film miatt kevésbé volt érezhető megugrás a saját tapasztalatom szerint. Szerinted Az utolsó jedik után és a karácsonyi akcióknak köszönhetően volt jó pár új tag. Solo nem hozott annyi újoncot. A IX. epizód meg fogja dobni az érdeklődők számát
Sajnos nagyon fogyatkozunk, régen volt már nagyobb vérfrissítés a játékosbázisban. Ha a filmnek sikerül megfognia a rajongó tábor vérmesebb részét akkor lehet, de ehhez az is kell, hogy Mi tárt karokkal fogadjuk őket, támogassuk az első lépéseiket és valóban át tudjuk adni Nekik, hogy ez mennyire nagyszerű időtöltés!

X-Wing 2.0! Egy éve kint van. Nem várok tőled most hosszú értékelést, de mondj mondjuk három változtatást, ami tetszik, és hármat, ami nem.
Nagyon tetszik az új turret mechanika, a linkelt akciók és az új modellek kidolgozottsága.

Nem tetszik viszont a Hyperspace formátum hanyagolása, az Epic formátum kiforratlansága és a gázfelhők negatív hatásainak a hiánya.

Ha valaki vacillálna, hogy belekezdjen e az X-Wing-be, mit mondanál neki?

 Természetesen Palpatine szavait idézném: “Do it!”
Mindenképp érdemes belevágni, mert remek szórakozás. Igen, sajnos sokba kerül, de a társaság összetartó, lapokat és hajókat is tudunk adni! Valamint bármikor vevők vagyunk egy kis játékra csak keresni kell!

Egy kezdő játékosnak milyen tanácsot adnál? Mik a legnagyobb hibák, amiket anno elkövettél?

Ne akarj azonnal a legjobb lenni! Mindig kisebb célokat tűzz ki, akkor gyakoribb a sikerélmény! Hosszú az út, de a csúcson sem ér véget! Mindig van kihívás és mindig érdemes játszani! Ha nem megy ne add fel, higgadj le és próbáld objektívan nézni, hogy mi mehetett félre! Ahogy mondani szokták: “Fly Casual!”. A vesztes széria pedig nem a világ vége!

“This is the Way!”

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseinkre! Reméljük jövőre is sok kellemes mérkőzést fogunk játszani!

Köszönjük neked is, kedves Olvasó, hogy ideáig elértél.

Vörös Ötös, készenlétben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük