Az Ellenállás hiábavaló?

Finn, ő az igazi Big Deal. Vagy mégsem?

Az előző bejegyzésben kétségbeesetten sorolgattam fel listákat, amikkel szívesen játszanék. Még azt pedzegettem éppen, a Deci-sonntir lista majd milyen jó lesz.

Erre Brnoban egy általam korábban ki se próbált listával indultam! Mi történt? Hát csak a szokásos Vörös Ötös verseny előtti paralízis!

MINDEN külföldi verseny előtt utolsó percig variálok, ahogyan azt a régi olvasók már jól tudják. 5 (!) listát vittem magammal Brnóba, és úgy alakult, hogy Rafynak volt ideje még aznap este játszania Csehföldön egy-két meccset, mert nem akartunk kimenni erősen iszogatni, de még fiatal volt az este, és elég kemény az ágy ahhoz, hogy lehessen rajta X-Wingezni. Spoileres fun fact, nem ez az ágy volt a legrosszabb X-Winges pálya, amin a hétvégén játszottunk! 😀

Rafy RSI bajnok Boba-Fenn listája nem tréfa dolog, de sikerült felülkerekednem rajta kétszer is az este folyamán. És mivel a 2.0-ás Grand Champoinshipeken (korábbi nevükön Nemzeti, azaz Nationals versenyeken) már a díjazás frakciónkénti, azaz, nem kell a legjobb X-ben lennem menő ajándékokért (bár vannak olyan tokenek, kártyák, amik az összesített Top X-nek járnak), elég ha egy adott Frakción belül vagyok a legjobb. Az 56 indulóra meghírdetett versenyen úgy éreztem, Rezsi biztos kevesebb lesz , mint Birodalom, így az előbbi mellett tettem le a voksomat (nem a Németh Szilárdról van szó) .

Finn (29)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)
Perceptive Copilot (8)

Vi Moradi (27)
GA-97 (8)

Zari Bangel (35)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Greer Sonnel (36)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Tallissan Lintra (36)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)


Total: 199
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Ez a mostani vB-n futott be, pár ott picit máshogy volt felszerelve. Így utólag értem, hogy Tali helyett miért inkább 3 crackshot mellett tette le a lista atyja a voksát. Bár volt egy meccs, ahol Tali utoljára lépett, és uh! Na, de előre szaladtam. 😀

Swz45 vi-moradi

A lista lényege, Vi kiszemel magának valakit, az ellene nem használhat fókuszt és még meglesi a tárcsáját. Valamint Finnt, a mini Halálsugarat beteszi 3-5 körrel később az ellenfél fenekébe.

This image has an empty alt attribute; its file name is latest
This image has an empty alt attribute; its file name is latest
Ez a bonyolult mechanizmus a WH40K-ban ismerős furcsa felhelyezési szabályok előfutára, már-már Deepstrike.
This image has an empty alt attribute; its file name is latest

Ha jól be tudod lőni, mikor lesz szükséged Finnre, ez a lista meglepően hasznos. Az Advanced Opticsos Finn kb csak előre tud menni kék manővereket, ezért fontos, hogy az ellenfélhez képest hogyan helyezzük fel a pályára.

Képtalálat a következőre: „star wars finn gif”

2 fókusz, egy üres kocka vagy fókusz eredmény hozzáadás. Fókusz blank lövésből is 3 hitet csinál. 2 blanket meg újradob a Heroiccal.
A magyar csapat, balról jobbra Én, Attila, Dani, aki most alszik, mert este csavargott, és Rafy

Elöljáróban, 2 fajta meccs volt. Amikor jól tettem fel Finnt, az ellenfelem érdemben rá se tudott lőni és nyertem, illetve amikor rosszul, és 2 körön belül (1 hajó 2 lövésből) leszedte.

Első kör

Inquisitor (35)
Predictive Shot (1)

Inquisitor (35)
Predictive Shot (1)

Seventh Sister (43)
Predictive Shot (1)

Darth Vader (67)
Brilliant Evasion (3)
Passive Sensors (3)
Afterburners (6)

Total: 195

View in Yet Another Squad Builder 2.0

Az ellenfelek listái csak kb vannak meg a fejemben.

A birodalmi seregvezér bevallottan kezdő volt, láttam is rajta hamar, hogy kezdő, nem is értette, hogy mi történik a pályán, kapott jó bár blokkot, és összesen 5 sebet okoztam rajta 40 pontért. A kockadobásain túl azonban volt még egy faktor, amit elnéztem. A nap végére esett le, hogy mennyire fontos a szög, amiben Finnt felhelyezem! Mert hiába Range 3-on kivül kell az ellenféltől, de gyakorlatilag a célpontja mögé kell tenni, hogy az könnyedén ne fordulhasson rá.

Az első lövéskör

Ezen a meccsen természetesen Vader volt a célpont, aki pont előtt meg volt blokkolva és miért is sérült volna 3 lövéstől.

Vi blokkolta az Inkvizitort, de a Seventh Sister nem szórakozott és akció nélkül is kilőtte, hiába votl rajta a Compromised Intel

De úgy tettem fel Vader oldalába Finnt, hogy a Sith Sötét nagyura rá tudott fordulni, és Range 1-ben bele is küldött egy Blinded pilotot, azaz Finn, a legdrágább hajóm ment a kukába. Következő körben szó szerint is.

Képtalálat a következőre: „star wars finn gif”

Végeredmény 40 – 121 volt kb, a 3 A-Wing fele életen túlélte és csak sírtak, hogy nem tudják megölni az Inkvizitorokat sem.

Második kör

Rey (73)
Finn (10)

Tallissan Lintra (36)
Heroic (1)
Crack Shot (1)

Poe Dameron (68)
Crack Shot (1)
R4 Astromech (2)
Integrated S-Foils (0)
Black One (2)
Jamming Beam (0)

Total: 194
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Úgy tűnik, minden versenyen kell egy okoskodó lengyel, itt ez az ellenfelem volt az.

Az elején úgy helyezte fel Reyt, hogy oldalra állt a turret arcja. Ami, azt jelenti, nem igazán használja se Rey képességét se Finnt. Így kicsit meglepett, ahogy lejoustolt, aztán még lőni is akart. Itt persze elkezdte magyarázni, hogy ja, hát laza a turret arc jelölő, átfordult. Mondtam neki nem fordult az el sehova, végig úgy volt. De ő nem úgy akarta feltenni, mert úgy semmi értelme. No, ebben igaza van, semmi értelme nincsen. Így végül ráhagytam, hogy jó, fordítsa át (soha ne csináljatok ilyet egy rendes versenyen, egy prime championship már határozottan a szabályok szerint is egy maximálisan komoly esemény. De én mindig ilyen engedékeny vagyok aztán csodálkozok, ha vesztek). Ezt a jócselekdetemet 3 életem bánta Viről.

Köv körben vesztett Vi is 3 életet, De Poeja csapdába került, aszteroida elé volt kénytelen Rollolni és még úgy is sérült 3-at, következő körben meg át is repült rajta.

Poe átmenekült az aszteroidán, és sajnos nem tudtam egyszerűen követni. Sérülni nem sérült támadásoktól sem, vagy a kőtöl sem

Finnt feltettem Rey seggébe, de az utolsó jedi visszafordult, és stresszesen is sebzett range 3ból 4et Finnen, következő körben meg megölte.

Végül senkit nem tudtam megölni, mindenkit lecsipkedtem. Volt egy nagyon mm-eken múló szituáció, amikor Vivel akartam Poet blokkolni, pont beállt párhuzamosan Vi mellé a T-70-es egy 2 derékszög után, majd beboostolt Tali és Zari közé az Ellenálló vadász.

125 – 99-re kaptam ki körülbelül, ahogyan az utolsó körben még Greer kipukkant egy szerencsétlen védekezést követően 5 kockával.

Itt is túl könnyen adtam Finnt, nem sokat tett hozzá a meccshez, épp csak megkóstolta leszedte a pajzsait Reynek. (nem akartam kétértelműen fogalmazni, csak újraolvasva… na)

Képtalálat a következőre: „star wars finn gif”

1-2 kör még beleférhetett volna a mérkőzésbe, ha az ellenfelem nem egy lassított videofelvétel sebességével játszik. Hamarabb tettem le 5 tárcsát, mint ő 1-et…

És akkor pár szó az asztal helyzetről, a szervezésről és a helyszínről. Tudtommal a cseh és a lengyel disztribútor megegyezik, és ezt egy cseh “magánember” szervezte, bíráskodta, stb.. A helyszín (Black Oil Gaming Social Club. Terepasztalos heavy boardgames kocsnlma, polcoko Warmachine, Rising Sun és Twilight Imperium 4) még ki se nyitott, mikorra meg volt hírdetve a kezdés, és a 20 perces ebédszünet mellett (kaját ne hozz be) is az eredményhírdetés 19:20-ra fejeződött be(18:00 órás tervezetthez képest). Elsó meccs közepén cseréltek az asztalunk fölött villanykörtét, mert addig eléggé félhomályban játszottunk. Ja az asztalok többsége bakokon állt, amit könnyű volt mozgatni (egyszer majdnem kirugtam a saját asztalom alól), vagy övegasztalokon voltak táblák, amik elképesztően csúsztak. Hely az sem a kirakodáshoz nem volt elég, se az asztalok között. Első meccsen annyi helyem nem volt, hogy széket tegyek be az asztalomhoz.

A másidok mérkőzésen a pálya valami műfüves Warhammer pályára teruített vynil förmedvény volt, ahol ha mentem 5 előrét, annyit hajlott a lap, hogy a végén leszorított sablon eleje már a levegőben volt és teljes egészében befért alá a talp…

A szomszédban sport aerobic óra zajlott, és az erős basszus a zenéjükből gyakran behallatszódott.

Ja és volt egy 56 fős limit a versenyre, ami eléggé szembemegy az FFG verseny szabályzatával. Egy HS Trialre is le KELL tudni ültetni 64 embert…

Harmadik kör

Lando Calrissian (80)
Nien Nunb (5)

Norra Wexley (41)
Crack Shot (1)
Ion Cannon Turret (5)
Veteran Turret Gunner (8)

Wedge Antilles (55)
Crack Shot (1)
Servomotor S-Foils (0)

Total: 196
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Sweet babyyoda, hát ezt a listát mennyit lőttem! Elején Wedge nem lőtt, később meg úgy nem lőtt, hogy akciója lett volna. Teljesen siekrült az oldalába kerülni az A-Wingekkel, hála az aszteroida felhelyezésnek.

Wedge a második lövéskörben sem méltóztatott lőni

Finn feljött és lőtt abbna a körben, amikor Wedge meghalt. Ekkor még volt egy Full Norra és egy Lando. Greer meg Talli egy életen volt. Innentől Norra nem sebzett olyan sokat (nem is volt hasznos fejlesztése, sokat forgatott, meg ritkán lőtt 2-őt), és Lando is sokszor meg lett blokkolva, kb 5-ször 7 körből.


Itt éppen nem blokkoltam meg Landot, de nem is kéket ment.

Szóval nem a legjobb akció ökonómiája volt a lengyel ellenfelemnek. Aki minden, egyes, dobás, előtt, de minden egyes dobás előtt valami szerencsesüti dumát motyogott a tenyerében rázott kockáinak. És gyönyörűen dobta az átlagot. Támadó kockákon. De védőn. Ó sweeet mother of mercy, Norra képességével párosítva, hiába 1 védekező kockás hajói maradtak, már azt hittem, sírok, hogy nem bírtak leesni, csak utolsó körben Lando, és Norrának is maradt vagy 3 élete.

Győzelem: kb 1

170- 100

Negyedik kör

Zari Bangel (35)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Greer Sonnel (36)
Heroic (1)
Crack Shot (1)
Advanced Optics (4)

Tallissan Lintra (36)
Heroic (1)
Crack Shot (1)
Advanced Optics (4)

Blue Squadron Recruit (33)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Blue Squadron Recruit (33)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Total: 200
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Itt jól jött az egy pont bid, átadtam a kezdeményt az ellenfélnek, amin ő csodálkozott. Nagyon szépen és taktikusan repült az A-Wingekkel, én meg extrém agresszívan, így kb egyikünk se találta ku, mikor-mit lép a másik, és mindkét oldalon bőven voltak rácsodálkozások.

Rafy elleni próbajátékon kiderült, hogy egyes listák a tartalékban várakozó Finn tudatában le tudják rohanni a maradék seregem, és komoly kárt okozni a Pod megérkezése előtt. Ettől tartva most rendesen helyeztem fel őt, nem használtam GA-97-et.

Bár (szerintem) jobb megnyitásból többet sebződtem az elején,


az első áldozat az ő Tallija lett, akit a Compromised Inteles Vi kilyuggatott, hiába volt fókusz tokenje. A két Ini 1es A szárnyúja hosszú körökre eltűnt,


a maradék 2 hajóját sikerült így túlterhelnem, többet lőttem rájuk, mint ő rám és valami 140-60-ra sikerült nyerni.

Képtalálat a következőre: „star wars finn gif”
Finn, ha lőtt, akkor jó eséllyel sebzett is

Ha kicsit jobb kockái vannak, akkor lehetett volna szorosabb is, de szerintem határozottan jobban játszottam. Ő volt az első ellenfelem aznap, akit jobb pilótának tartottam, lépett ötleteseket és nem csak arról szólt a dolog, hogy na, a minimum manőverezés mellett itt egy lista, ami egyébként robbantja az A-Wingeket.

Ötödik kör

Ric Olié (42)
Predator (2)
R2 Astromech (4)

Plo Koon (44)
R2 Astromech (6)
Delta-7B (19)

Obi-Wan Kenobi (47)
Sense (5)
R2 Astromech (6)
Delta-7B (19)

Total: 194
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Itt még szinte biztosan volt valami Sensor fejlesztés Ric Olién, de Spoiler alert, nem játszott szerepet, így nem is rémlik.

Ivo nevű ellenfelem elég későn került elő, egy korsó sörrel, és bár részeg nem volt, tisztesen, precízen és tisztán játszott, de azért nem az első söre volt érzésre. Így meg is jegyeztem neki, mit jelent az ivó szó magyarul, amin jót nevetett.

A nyitásnál az volt a célom, hogy Rickre rá tudjak rongyolni majd az A-Wingekkel legalább 3-as sebességgel. Mindig az volt a bajom korábban ellene, hogy a hajóim nem akartak olyan nagy sebességű manővert lépni ellene a döntő körökben, így járt neki a plusz védőkocka, amitől egy mini Defender lett, fele annyi pontért.

Most elég jól sikerült a manőverezés, bár Greer hamar meghalt, amiért cserébe a Greer által blokkolt Rick is lement egy életre.

Greer életével fizetett, hogy megblokkolja Ricet

Ebbe kb el is fogytak a jedik erői, mert ezt visszafordulásból produkálta. Utána egy blokkparádénál 3 lövésből meghalt Obi-Wan is, ami bár nem valószínű, de nekem volt módosításom, neki csak egy ereje, és inkább sebződtem a támadásaiból, de megtartottam a fókuszokat, hogy na, hátha jó lesz visszalövésnél.

Képtalálat a következőre: „star wars finn gif”
Finn, amint mindenkit lemészárol

És igazán jó is lett.

Vi egyszerre 3 hajót blokkolt meg azzal, hogy az ellenfél meglepetésére elfelé indult el

Ezután lelőttem Ricket és, Ploo két körön keresztül blokkolva volt, nem tudott megfordulni se, elege volt már ellenfelemnek és feladta.

Így egy 200-61-es győzelmet sikerült bezsebelni.

Végeremdény, konklúzió, összegzés

Phat loot, Top 16 Luke-Vader két oldalas plasztik kártya, Top 16 Rezsi Poe (khm 6an voltunk), Top 4 Rezsi sebzéspakli és Top 2 Rezsi lőtávmérő. Valamint a szervező a korábbi szervezésből megmaradt, 10-15 féle, halmokban álló kártyáit is betette, hogy lehessen nyugodtan válogatni. Elhoztam egy GI-t és egy Jess Pavát, amit majd kiosztok egyszer idehaza.

A 3-2-es eredménynel elégedett lehetnék, a készülést figyelembe véve.

Attila 15. lett, ő az én búvártaktikámmal szemben egyenes ágon próbálta magát a Cutba verekedni, de végül a híres-hírhedt Old Para megállította.

A pozsonyi úttal szemben itt zavaró volt, hogy még pénteken le kellett menni, és az egyszerűség kedvéért ki kellett venni egy napot a melóból. Igazából csak 32 és fél órát nem voltam otthon, de a sok autózás, szervezés, idegeskedés, nem otthon alvás, levegőtlen, zsúfolt hely, állandó alapzaj úgy leszívott, úgy éreztem, napokig voltam távol. És utána úgy is aldutam, mint a bunda (ami rám nem jellemző).

X-Wingezni igazából jó nemzetközi szinten, mindig élmény, de van egy adag olyan mellékes körülmény, amit nem is gondol át az ember. ÉS ezek kicsit összeadódnak. Tehát én bátorítok mindenkit, hogy menjen játszani, amikor csak tud, de külföldre most belátható időn belül nem tervezek menni. Biztosan fogok, mert ez a cseh dolgo is csak úgy jött fel, hogy srácok, most derült ki, van még 10 hely, most jelentkezzetek. És 30 perc múlva már nem volt hely.

A lista maga jó. Szerintem nem olyan borzasztó élmény, mint beef ellen játszani, ahol csak megy 1 előre, 1 előre az ellenfél, aztán 40 perc alatt kell lelőni őket, hogy a drágább hajóidra ne lőjjenek vissza.

Itt bár Finn messze kiszámítható, az A-Wingek fel-alá repkednek, zavarnak, blokkolnak, vagy akár mini ász szerepet is játszanak. Egy aktív, pörgős játék kell, a színtiszta szembe repülést, joustolást nem jutalmazza a lista, és az oldaladon araszolást sem. Ezzel együtt nem hiszem, hogy foyltatni fogom ezzel idén.

Köszönjük mindenkinek, aki végigolvasta ezt, vagy a napokban követte a FB-on az állást!

Vörös Ötös, készenlétben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük