Interjú a Red Squadron Open 2019 győztesével

A RSO döntő, előtérben a Red Squadron Open Kupával, és a Red Squadron Pilot “gyorsan” Vándorló Kupával

Hát sok víz lefolyt a vén Dunán, mióta megtartottuk ősszel a RSO-t, a Bajnokkal készítettem is interjút, de olyan mozgalmas volt eddig a telem, hogy csak most van időm kitenni. Hamarosan várhattok további két kérdezz-feleleket és pár beszámolót, amit küldözgetnek nekem a lelkes Olvasók, és hát társírók. Király ez a magyar közösségünk!

Üdvözöllek az Olvasók nevében is! Kérlek, mutatkozz be, mivel foglalkozol és mit csinálsz szabadidődben.

 Greiner Tamásnak hívnak,  33 éves vagyok, és jelenleg épp könyveléssel foglalkozom. Szabadidőmben olvasok, számítógépes játékokat játszom, társasjátékozom és berendezzük feleségemmel az új lakásunkat.

Mennyire szereted magát a Star Warst? Mik az első élményeid a filmekkel?

 Viszonylag kis koromban, VHS videókazettán láttuk még a Star Wars 4-5-6 filmeket. A látványvilág borzasztóan megfogott, és akkoriban még nem zavart, hogy az űrben nincs hangja a TIE vadászoknak.

Melyik a kedvenc filmed a sorozatból?

 5. Hoth-i csata az abszolút kedvenc.

Ha választanod kellene egy fénykardot vagy fegyvert a Star Wars világából, mi lenne az? Fénykard esetén milyen színű lenne?

 Duplapengéjű fénykard, mely kettészedhető és akkor két egypengéjű. Színre? Lila, vagy sárga. Mindkettő a fény/sötétség határán egyensúlyozó jedik színe ha jól emlékszem.

Melyik a kedvenc Star Wars Univerzum-beli hajód (nem a játék szempontjából)?

 Filmbeli? Xwing és Falcon. Nem csak filmbeli? Tie-Defender. AZ űrhajó.

Képtalálat a következőre: „millenium falcon rey gif”

Mikor és hogyan ismerkedtél meg az X-Wing-gel? Játszol vagy játszottál valami hasonló wargame-et?

 A force awakens film után csábultam el a Gémklubba, ahol voltak kezdőnapok egy falconnal és poe dameronnal (Akció keretében alapdobozt+falcon vettem én is,mint sokan mások). Játszottam wargammel előtte (WH40k elsősorban) de ilyen stílusúval nem.

Kezdetben milyen 1.0-ás listákkal repültél, és ez hogyan változott az új Wave-ek kijövetelével?

Borzasztóan vegyes. Minden frakciót gyűjtöttem, de általában a magas PS arcdodger listákat játszottam. Első versenylistám egy 3 kwinges sereg volt, akkor jött ki épp a TLT (Twin Laser Turret – ha valaki már elfelejtette – a Szerk). 30 fős versenyen hatodik lettem vele. Pár hét múlva egy 36 fősön 30+ ugyanazzal a listával… Rengeteg listatípust kipróbáltam, de szerintem a legtöbb meccset a GhostFenn borzadállyal játszottam, 100-150+ meccset is talán; illetve sokat játszottam még Quickdraw/Grand Inqusitor/Yorr listával.

A játék jelenlegi kiadásában melyik a kedvenc hajód?

 Repülés tekintetében a Starviper. Az enyhe barrel roll miatt hihetetlen élmény vele játszani, ha valaki szereti az arcdodgereket. A másik ilyen a defender, mert egy advanced sensor fejlesztéssel tudsz belőle csinálni arcdodgert (premovement barrel/boost) vagy csak simán tokenhalmozó ászt (3 vagy nagyobb manőver, focus vagy lock)

Mik a kedvenc X-Wing-es pillanataid 2019-ből és úgy egyébként is, a korábbi évekből?

2.0 egyik legjobb élménye az volt, mikor egy szintén tapasztalt pilóta elleni meccsen úgy repültem hogy egész játék alatt kettő lövést tudott leadni, és volt olyan hajója ami nem is lőtt. Itt éreztem azt, hogy ha minden zöld kockán rosszat dobok, akkor is nyertem volna. Korábbi évekből mikor egy fun listával, 2 decimátorral repültem, úgy nyertem hogy az egyik 2 élettel maradt fent, és kidobtuk azért a támadást, és pont egy direct hitet kapott volna a hajó. Ez volt az egyik legszorosabb meccsem.


Van-e olyan hajó, ami az első kiadásban sokkal jobb volt, és ezért most fájó szívvel, de csak ritkán repteted?

Igen. A tie advanced prototype. Grand Inq képessége 1.0ban egy igazi mesterlövésszé tette a hajót (kapsz range 1 bonúszt, ellenfél nem kap range 3 bonsúzt mert egész támadás range 1nek minősül). Ezáltal tökéletes ász vadász hajó volt, mert nem működött ellene az autothrusters, tehát a blank maradt blank. Jelenleg? A force miatt a hajó nehezen sebezhető (játékban egyetlen hajótípus forceal és FEHÉR evade akcióval!) de pont emiatt nem az én játékstílusomhoz való (Nem szeretek 75 percig játszani és ponton nyerni) Próbálkozom vele, de teljesen más lett a hajó.

Úgy tűnik, csak ilyen művészi képeket tudtam készíteni Tamásról aznap


Mi ellen nem repülsz szívesen jelenleg, amit már ha meglátsz, felmegy a pumpa a fejedben?

  Szerencsém van, mert nem listákat utálok, hanem a kockát. Nem szeretek azért veszteni, mert az ellenfél folyton stresszesen, akció nélkül köveken átmenve és magát sebezve 3 kockán mindig 3 hit/critet dob, és én meg “csak” átlagosan dobok vagy az alatt, és emiatt vesztek. Jelenleg inkább az zavar, hogy a támadó kocka módosítható ha jól repülsz (bullseye képességek), de a védő kocka nem. Mit érek azzal, hogy range 3 felhő mögé repültem, ha ellenfél kézből dob 3 hitet, én meg 5 blanket? 1 evade, 1 felhő és sérültem egyet. Örülnék, ha lenne valami módosítás, mint a Soulles One title, csak mondjuk úgy, hogy “amennyiben nem a támadó bullseyeban vagy, akkor: fordítson 1 hitet szemre, VAGY fordítsak egy bármilyen jelet evadere VAGY max 1-et sérülhetek; esetleg valami fejlesztés hogy ha csak blanket dobsz akkor eldobod és 1-et sérülsz.

Megnyerted a Red Squadron Open 2019-et, amihez ezúton is gratulálunk! Hogyan készültél fel rá, mik voltak az elvárásaid, mire számítottál?

 RSO-ra nem tudtam nagyon felkészülni, mert épp költözés után voltunk és én nem gyakorlok annyit 1 listát, mint Rafy, hanem sok-sok különbözőt próbálgatok. Ezért engem ritkán ér olyan, hogy valaki kitalál 1 listát, hogy majd meglepi a többieket és nem látom át amikor leteszi elém hogy mi van benne. A versenyre 2 nantex 1 belbullah listával mentem, számítva arra, hogy itthon még NEM ismerik az emberek a nantex hajót, és hogy milyen trükköket lehet vele csinálni; valamint bíztam benne hogy a nekem rossz, nagy hajós matchupok nem fognak szembejönni. Az első tipp bejött, minden meccsen volt valami trükköm amit nem láttak(ütközés után magam teszem át; ütközöm, átteszem magam, forgatok arcot, átteszem őt; kőreteszem másik hajó bullseyeba; kimozgatom hogy ne lőhessen, stb.) A második nem, első két meccsemen pont nagy hajós listákat kaptam. Minden meccs fent van youtubeon (ide majd írd be a linket ha gondolod) tehát aki gyakorolni akar, vagy hogy mit hogyan NE csináljon, az megnézheti őket 🙂

Mesélj nekünk kicsit a a különböző X-Wing-es versenyekről, amiken részt vettél. Mik voltak a céljaid és elvárásaid, amikor először neveztél egy ilyen eseményre?

Szombathelyet leszámítva, ahol volt itthon verseny, ott már legalább egyszer voltam. Nem szoktam nagy elvárásokkal lemenni, győzni mindenki szeret, de ha jó a hangulat, engem az sem zavar ha kikapok a végén. Kivéve ha otthon kiszámolva egy 1:14000 esély miatt kaptam ki, de akkor is otthon vagyok mérges. Eléggé különbözö emberek vagyunk, de eddig minden versenyen a hangulat jó volt, és csak bátorítani tudok mindenkit hogy jöjjön, és próbálja ki.

 Részt vettél a HXTC-n is (Hungarian X-Wing Team Championship, 3 fős csapatok küzdelme). Miben más ez, mint egy hagyományos megmérettetés?

 A csapatverseny picit más volt. 2 nappal előtte derült ki, hogy tudunk menni, így nagy rákészülés annyi volt, hogy megnéztem a listákat este, és az én bidem miatt tudtunk dönteni, hogy ki ki ellen menjen, így mindig mi válszthattuk az első ellenfelet. Ezt 1 messenger bszélgetésben megtettük, és így mentünk másnap. Ez sokat segített, mert (1 beef, 1 igs és 1 impaces listával voltunk) mindig tudtunk a beef ellen tenni olyat, ahol nagy eséllyel nyer.

2020-ban tervezel külföldi versenyekre menni?

 Talán a közelbe, Lengyelország/Csehország, maximum Németország. Most, hogy megváltoztak a formátumok, még megvárom, hogy mi lesz a vége az egésznek.

Mennyit foglalkozol a netes X-Wing meccsekkel? TableTop Simulator, VASSAL?

 Sajnos ez engem nem érint, én VASSAL-t nem játszom, TTS sem, töltök elég időt gép előtt így is.

Mennyivel különbözik szerinted a nemzetközi meta game (lista összerakás, stb.), mint a magyar? Változott ez az elmúlt évben?

Borzasztóan. Lelkes theorycrafternek vallom magam, számolgatok és elemzek amikor épp kijön egy új wave, mi olcsó, mi drága, milyen listák lesznek. Itthon azért a pénztárca szabja meg a listák nagy részét, külföldön nem. Azért, hogy föltegyünk 5 awinget, itthon összekéregeti az ember; külföldön megveszed, játszol vele ötször, megy a polcra.  Erre a legjobb példa a régi j15k (Jumpmaster 5000 ×3 a Szerk.) korszak volt, aki régi harcos, tudja mire gondolok.

Hogyan készülsz a versenyekre, meccsekre? Mi a célod, amikor egy új listát összeraksz? Minimax-olsz, vagy “fluff”-ot is megpróbálod figyelemben tartani?

Abszolút minimax vagyok. Ha a listában nincs értelme a lapnak/hajónak, kivágom és megy helyette más. Legyen a listám arra való, amire kitaláltam. Nem véletlen a FennGuri listám 23 pontos bidje…

A Világbajnoknak lehetősége van új kártyát terveznie. Ha Te tervezhetnél egy új kártyát, vagy módosíthatnál egy meglévőt, mi lenne az?

 Valami olyan védekezést erősítő, ami a rosszul repülő, de jól dobó playerek ellen jó. Például ha nem vagy a bullseyeban, akkor fordítson 1 critet, ha nincs akkor hitet focusra. Jól repültél? Nincs fordítás(bullseye). Rosszul repültél de van tokened? Focus elköltve nem történt semmi, csak a crit helyett hit lett. Rosszul repültél és token sncs? Ne nyerj mázlival, repülj jól! -1 hit.

Képtalálat a következőre: „x-wing miniatures championship event photo”
Kép a 2019-es FFG X-Wing VB-ről

Mit vársz az év második felétől és a jövő évtől X-Wing versenyek terén?

 Remélem a film miatt sok lelkes ember eljön kipróbálni, és páran maradnak is majd. Mindig jó új emberek ellen játszani!

Mit gondolsz, hol áll az átlagos magyar versenyre járó játékos a nemzetközi szinthez képest?

 Az átlagos nemzetközi szintet elérjük. Ezt mutatja az eredményük is a nemzetközi versenyeken. De az is tény, hogy szerintem nincs egy OldPara/NathanEide/PHeaver tipusú játékosunk, aki ha veszít, akkor azért veszít mert leblankel (90%+) vagy elnéz valamit(<10%)

Mire számítasz a hazai X-Wing-es társasággal kapcsolatban? Az ébredő erő megdobta kicsit a érdeklődők számát. A Rouge One film miatt kevésbé volt érezhető megugrás a saját tapasztalatom szerint. Szerinted Az utolsó jedik után és a karácsonyi akcióknak köszönhetően volt jó pár új tag. Solo nem hozott annyi újoncot. A IX. epizód meg fogja dobni az érdeklődők számát?

 Szerintem igen. A Solo engem sem érdekelt annyira (mert az Éden pokla/Hutt játszma/Lázadás hajnala trilógia nagyságrendekkel jobb!), A rogue One a régi lovasoknak tetszett nagyon (közülök meg a többség már játszik). Szeirntem most is januárban lesz pár új tag, talán februrában is lesznek és aki marad márc után, azzal számolhatunk. Kicsit mint az edzőtermek 😀

X-Wing 2.0! Egy éve kint van. Nem várok tőled most hosszú értékelést, de mondj mondjuk három változtatást, ami tetszik, és hármat, ami nem.

 -Pozitív: Változtathaó pontok, Hyperspace és extended formátumok, nincs 360 fokos lövés

 -Negatív: De van 360 fokos lövés(luke gunner),nincs semmilyen skillbased defenzív mod, nem sikerült eltolni a játékot a variancia felől a gyakorlás felé (pl ha nem lenne 3 zöld kockás hajó, de minden hajónak megnövelik az életét, akkor az egy ilyen lépés lenne.)

Ha valaki vacillálna, hogy belekezdjen e az X-Wing-be, mit mondanál neki?

 Gondolja meg. A közösség jó, a játék egyszerű és látványos, nem kell modelleket összerakni és festeni. De időigényes, gyakorolni kell, és nagyon nehéz megállni hogy minden hajót összegyűjtsön az ember 🙂

Egy kezdő játékosnak milyen tanácsot adnál? Mik a legnagyobb hibák, amiket anno elkövettél?

Gyorsan sokat akarsz fejlődni. Első versenyen bőven elég, ha 1 meccset nyersz. Ha nem nyersz, az sem baj. Nekem is a második versenyemen 0-5 lett a mérlegem, van ilyen. A másik, hogy kérdezz! Mindenki (próbál) segíteni, ha szabálykérdésed van, minden versenyen legalább 2, de inkább több öreg róka ott lesz aki szívesen válaszol/magyaráz. Ha nem értesz 1 kártyát/képességet a másik listájában, kérdezd meg a verseny előtt. Gyakorló játéknál bőven elég a “játék közben elmondom”, de versenyen kérd meg hogy magyarázza el mit csinál az adott kártya, mert akkor van még idő, és ha nem érted, lesz ott más aki elmondja úgy, hogy érthető legyen.

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseinkre! Reméljük, az év második felében és jövőre is sok kellemes mérkőzést fogunk játszani!

Köszönöm neked is, kedves Olvasó, hogy ideáig eljutottál az olvasásban! Amíg legközelebb találkozunk, addig is,

Vörös Ötös, készenlétben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük