Skywalker mennybemenetele -SPOILERES különvélemény

Képtalálat a következőre: „rise of skywalker”

Hagyományosan kedvező kritikát fogalmaztam meg a VII. és a VIII. Epizóddal kapcsolatban is az elmúlt 4 évben. Bár így visszaolvasva nem túl jó írások, mint kritikák. Remélhetőleg sikerül idén spoilermentesen, de jobban elmagyaráznom a véleményemet. Várjatok. Nem, nem jött össze. MASSZÍV spoilerezés lett belőle.

A Star Wars filmek életútja

Képtalálat a következőre: „star wars purists”
El kellett telnie egy kis időnek, de már nem vagyok akkora Star Wars snob, és meg tudom nézni az előzmény trilógiát is. Ez részben annak köszönhető, hogy egyszer megnéztem a sorozatot darabokban, barátokkal, akik korábban nem látták, és helyenként érdekesek voltak a meglátásaik, és “újra átéltem” én is a filmeket. Nem, azért még a III. részt is aránylag hátrateszem továbbra is a listán (utolsó két hely kibérelt 😉 ).

Hu, valahogy, napjainkban minden, azaz MINDEN megosztja az embereket, jobban, mint indokolt lenne. Ahogyan politikáról sem lehet beszélgetni valakivel, akivel más a véleményed, úgy már egy SW fannal se lehet beszélgetni SW-ról, ha máshogy értékelitek a filmeket.

Képtalálat a következőre: „star wars purists”
Ryan Johson éppen “tönkreteszi több millió ember gyerekkorát”. 2017, Történelmi kép, utólag színezett.

Az “Egér” korszakban a VII, VIII rész elég megosztó lett, ha a rajongókat kérdezzük, a Zsivány egyes általános köztiszteletnek örvend (Dani a kivétel, szerinte rossz az a film. Köszi Dani (nem hittem, pont ebbe a mondatomba kötnek bele egyből). Meg Gergő. Másnak nem kell írnia személyesen, hogy szeritne se jó a Rouge One 😀 ).

Míg az Ébredő erő a nosztalgiavonat biztonságában utazott, a Zsivány egyes jelentősen elrugaszkodott a bevált sztárvarsz életérzéstől. Ez utóbbi valahogy sokkal kisebb marketing felhajtást kapott, és talán nem is hozta az elvárt számokat (játékeladásban). A VIII. rész továbbra is próbált más lenni, csak a Skyalker vonalon, de ahogy a VII résznél a rajongókból a nosztalgiavasút csapta ki a biztosítékot, itt pár nyilvánvaló hiba mellett az elrugaszkodást nem brták elviselni.

Ezekután a Solo egy hihetetlen safety játék volt, aminek a végeredménye egy sajnálatosan közepes alkotás lett.

Utolsó figyelmeztetés, innentől a Spoileres véleményem jön. Ami, mint mindenki más magánvéleménye, szubjektív.

Képtalálat a következőre: „star wars spoiler”

Eredetileg egy spoilermentes véleményt akartam írni, de az nem igazán ment.

Anélkül nem, hogy durrogtatnám a véleményem, és megindokolnám később.

Hihetetlenül csalódtam a filmben, mert majdnem jó volt. De a majdnemben a “nem” a lényeg.

És, szerintem hullámzóan volt ez a teljesítmény, jól indított, aztán folyamatosan romlott.

  • Palpapapa visszatért. Oké, legalább, ha úgyis mindenki tudta a trailerből, nem ez lesz a film végén a nagy fordulat. Becsülöm, hogy ezzel kezdik, bár így kicsit in medias res a többi Star wars filmhez képest is. Palpatine terve, Kylo ölje meg Reyt (látszólag? Mégse az?).
  • A film első harmada, amíg Csubakka meghal, mi az, hogy, véletlenül Rey öli emg Csubakkát haragjában, és utána Rey elkezdi magát emészteni, addig egész jó. Elsőre kicsit súlytalannak éreztem, mert csak vártam, mikor történik már valami, aminek jelentősége van, de másodjára megnézve ez a rész kifejezetten tetszett. Persze az egész film kicsit pörgősebb, mint kellene, nagyon ritkán vesz csak egy mély lélegzetet, de itt még volt rá helyenként idő.
  • Csuvi halála kellő érzelmi töltetet adott ott a karaktereknek, a minden galibából könnyen kijutó hősök végre érzik, hogy tétje van a döntéseiknek, és ez a végső harc kemény lesz.
  • Aztán C-3PO hoz egy áldozatot, amit végül nem is teljesen ő vállal, hanem csak elkotyogja, mint opciót, és a többiek meggyőzik, haljon már meg a csapatért, de nyugi, R2 majd visszatölt. Szóval, bár kockázat a csapat részéről, súlytalan. Babu Frik engem nem nyűgözött le.
  • És bakker, valaki nézi ezeket a Ren lovagokat? Egész filmben állnak, mintha egy Sklipnot videóklippet forgatnának (amikor forogja őket körbe a kamera a sziklán, majd mindig kijönnek valaminek a takarásából és néznek), semmit nem csinálnak, amíg Kylo fel nem aprítja őket a végén. Ezért. Vártunk. Rájuk. Három. Filmen. Át. Thanks JJ.
  • A közepe: Rey, te Palpatine vagy. Hiába volt az előző film mondanivalója, hogy bárkiből lehet a Star Wars főszereplője, nem kell Hercegnőnek születned. Te csak azért vagy fontos, mert a nagyapád valaki volt. Ennyike.
  • Egyébként a rombolón a harc nagyrészt jó volt. Hux árulása így súlytalan volt, hogy egyből le is bukott. Legalább kicsit később lehetett volna, amikor valami más, létfontosságú információt próbál eljuttatni, pl. Exegolra a flottát.
  • Ja mondjuk nem teljesen világos, honnan szereztek ennyi embert mert ha most kezdtek el pluszban gyerekeket rabolni, akkor gyerekmunkások üzemeltetik a Sith Rombolókat? Mint egyfajta gyerekvasút? Akkor nem a Csillebérci tartja majd a Guiness rekordot.
  • A Halálcsillagon a széf megkeresése a tőrrel, meh. Illetve, szerintem az a helyiség egyszerűen nem fér el ott a toronyban, plusz az ablakok elhelyezkedése miatt, amekkora a kiterjedése, belógott volna a “baloldali” ablak elé, de nem tette. És lehet, hogy az csak egy kicsi takarító szekrény, és csak az Erőlátomás miatt ekkora, de ez szerintem produkciós hiba.
  • Rey haraggal kűzd Kylo ellen, mert nem akarja elfogadni a félelmeit, illetve továbbra is Ren a rossz, és ha megöli, nem valósul meg a látomása, hogy a Sith trón előtt ketten hajlonganak
  • Leia közbelép, csak hogy belehaljon, amibe belehal Kylo, de Rey megmenti mégis. Mi? Ezért lépett Leiai közbe, hogy Kylo ne ölje meg Reyt. Oké, de tudta, hogy Rey leszúrja a fiát? Vagy azt, hogy utána újraéleszti Ben Solot?
  • Han Solo látomás utána, oké, ez fan service még mindig, de jó volt.
  • Palpatine kijelenti, hogy Leia elrontotta a tervét, de nem számít. Az volt a terve, hogy Kylo is jó neki végül, vagy Kylo úgyse öli meg Reyt, ha Rey öli meg Kylot, közelebb kerül a Sötét oldalhoz?
  • Szóval, Rey megérkezik GLaDOShoz, a kameraállványra kötözött Uralkodóhoz, Sheev-hez, a nagyapjához. Ahol ott van több ezer Cthulhu kultista, Sith alkimista… Erő szellem? Hallucináció? És a terv csak annyi, hogy Rey vegye át a helyét. Kylo is átvehette volna a helyét? Ha úgy alakul, Rey meghal. Ki volt dolgozva ez a terv?
  • Jé, ti egy diádot alkottok! Ez az új fogalom azért nem került eddig elő, mert J.K. Rowling megmutatta, egy nagy plot twistet nem kell a modern nézőnek előkészíteni, elég az adott világhoz tartozó szakszavakat az adott mű aktuális részén bedobni, hiszen ez köztudott, és csak a zöldfülő hős nem ismerte. Ha nem értesz egyet ezzel a módszerrel, mugli vagy.
  • Szóval, nem jött be az A és B terv, de mivel diád vagytok, ezért Palpatine áttér az I, mint impró tervre, ahol is a teljes erejükben lévő hősöket megfagyasztja és kiszipolyozza.
  • Majd kezdődik a DRAGONBALL! Sheev megbénítja az egész flottát!
  • Ja előtte, a Lázadás megpróbál földi csapást mérni egy légkörből kilőhető antennára, majd megpróbál földi csapást mérni a vezérhajón lévő, légkörből könnyen kilőhető antennára. Csak azért, hogy az IKEA szőnyeges lovakat bevethessék. Többször elmondják, nem működnek a pajzsok. Tehát az egy-két Y-Wingjük elég lehetne a feladatra, amikot eredetileg magukkal hoztak.
  • Aztán megjött az egész galaxis, még Wedge is. Jókor, nem csinál semmit se. Ami az érzelmi tetőpont lehetne, ha nem lövi le a tailer… hupsz.
Képtalálat a következőre: „rise of the skywalker trailer ships”
  • Palpatine annyira belemelegedik az önajnározásba, hogy elkezd villámot szórni, de csak magát sebzi vele. Mace Windu végül a sarokba szórítja, ahogy legyengült az Uralkodó. Ja nem, ez egy másik eset.
  • Az Uralkodó az átállásra nem hajlandó, Utolsó jedit addig lövi villámmal, míg a csatlósa, Darth Vader le nem hajítja a hídról. Hm, várjatok, ez sem az.
  • A gróf villámot lő, de Yoda kivédi könnyedén. Nem, másik Sith.
  • Szóval, ez a csillagszóró hadművelet itt sem jött be, mint máskor se. Kylo feléleszti Reyt, majd belehal a pusziszkodásba. A mozi mindkét vetítésnél kínosan felhorkantott, páran nevettek kínjukban, egy bothan meghalt ezért az információért.
  • Vége, lezárás, meh, elmegy, nehéz lezárni 9 filmet. Vagy 10-et, ha a Zsivány egyest is ide veszed. Solo azért kilóg. De Rey Skywalker. Csak azért, hogy aki erre fogadott anno, annak is igaza legyen. Bakker, kellett nekem a Kenobira tippelni.
  • Tehát, a film több helyen aktívan szembement a VIII. résszel, ami elég nagy baj. Tudom, hogy nem úgy írnak filmet, előre kitalálnak egy trilógiát. Egy darab filmnél is a forgatókönyv írása, a forgatás és a vágás 3 teljesen külön dolog, és az eredményeik is ritkán hasonlítanak.

Ami még bajom volt a film bizonyos formátumaival:

  • Oscar Isaac magyarhangja, Rajkai Zoltán lehet, hogy nem hallotta az eredeti hangokat előtte, de hogy a szinkronrendező se hallotta ki Poe cinikus hangsúlyait a filmben, az biztos, mert teljesen lemaradt az összes ilyen megjegyzés lényege (mindkét nyelven volt szerencsém megnézni).
  • A 3D nem tudom, hogy a Campona mozitermében volt csak rossz, de a hagyományos vetítéshez képest végig életlen volt a háttérben lévő részek, illetve a vászon tőlünk távolabb lévő fele, pedig nem ültünk annyira a szélén a teremnek.

Rendes kritkát nem olvastam, de sok emberrel beszélgettem. És aránylag úgy éreztem, hogy valaki minél kevésbé szerette a VII-VIII-at, vagy főleg a VIII-at, annál inkább élvezte ezt a részt. De olyat még nem találtam, aki egyenletesen elégedett lenne ezzel a 3 művel, mint trilógiával.

Ha a filmet felvonásonként kéne értékelni, akkor valahogy így jönne ki:

Első felvonás: 9 pont

Második felvonás: 7 pont

Harmadik felvonás: 4 pont

Ami 100-as skálára konvertálva, kerekítés nélkül: 66 pont. Pont elég a Skywalkerek kiirtására.

De legalább a Vörös Ötös repült még egyet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük